Štětí
Znak Štětí

Web provozuje NSZM ČR
úvodní stránkaŠtětí › Seznam projektů  

Štětí

tisk
i

Příběhy Štětské krajiny

Stadium přípravy projektu
5. Projekt probíhá
Roky realizace
2022-2024

Příběhy Štětské krajiny

Cílem je na vybraných lokalitách v katastru Štětí a jeho místních částí, kde podle mapových pramenů stávaly v minulosti kříže, postavit dřevěné sochy, které svým pojetím budou připomínat historické souvislosti, vážící se k těmto konkrétním místům.

• Každá oblast České republiky má bohatou historii.
• V posledních letech je často kladen důraz na paměť krajiny, tedy na zachování a připomínání konkrétních výsledků lidské činnosti v krajině. Ta byla lidmi přetvářena po celá staletí a pro ty, kdo ji vnímají, je cenným zdrojem poznání.
• Velký význam mají v této souvislosti drobné sakrální památky. Lidé s nimi v dávných dobách přicházeli a dodnes přicházejí v blízkosti svých sídel denně do styku. Kříže a boží muka stávaly obvykle na křižovatkách cest. Byly nejen orientačním bodem v prostoru, ale zároveň vybízely k oddechu a k zamyšlení. Nejen v minulosti, ale i dnes jsou místem, kde si člověk uvědomí, že jej něco přesahuje (pro nevěřící to může být příroda, rodina, lidské společenství…) a nabere tak sílu k dalšímu životu.
• Trendem v současné české společnosti je skloubení pohybových aktivit a poznávání. Na vzestupu je turistika, cykloturistika a návštěvy památek.
Typ projektu nová investice
Kód projektu 2a1f9bae5676fc786bf3999335994a86
Významnost projektu A
Co konkrétně projekt přinese a komu (cílové skupiny)? REALIZACE:
Jako první projevil zájem o realizaci projektu osadní výbor Počeplice. Po dohodě s ním vytvořil řezbář David Fiala dvě dřevěné sochy, které byly umístěny na místě zaniklých křížů.
a) Na křižovatce částečně zaniklých cest, které vedly od Počeplic na Stračí a k Mariánské kapli a odtud dále do Brocna, Chcebuze a Radouně. Po těchto cestách se v 18. století rozvážela po celém panství sůl ze solnice, kterou kolem roku 1720 nechali v Počeplicích postavit Pachtové z Rájova. Proto socha zobrazuje ženskou postavu, která v rukou drží nádobu se solí, na níž je latinský nápis „Sal super aurum“, tedy „Sůl nad zlato“.
b) Na kraji Počeplic, při silnici do Štětí. Socha zobrazuje sv. Jakuba Staršího, patrona poutníků, který svými rozpaženými pažemi vítá lidi jdoucí a jedoucí kolem a přeje jim tak vše dobré na jejich cestách. Roucho světce je ozdobeno třemi mušlemi, jeho atributem. O jeho nohu se opírá kartuše, na níž je ledňáček s rybkou v zobáku, který sedí na ostrvi. Ledňáčci se vyskytují na Labi u Počeplic, a proto je tento pták i na novodobém znaku Počeplic. Ostrev (osekaný kmen stromu) je součástí městského znaku Štětí.


PLÁN PROJEKTU:
Další místa pro umístění soch, kde dříve stávaly kříže:

1. Hněvice: Křižovatka hlavní silnice z Hněvic do Račic či k mostu do Štětí a odbočky k vlakovému nádraží. Na staré fotografii je mezi dvěma vzrostlými lipami vidět sokl kříže, jehož existenci potvrzuje stará mapa. Socha má připomínat někdejší přívoz přes Labe.

2. Štětí: Křižovatka hlavní silnice směr Mělník a polní cesty ke Stračí u benzinové pumpy. Na soše zobrazen znak Štětí, jako označení vstupu do města.

3. Štětí: Ohyb silnice do Stračí za současnou nejnovější výstavbou rodinných domů. Na soše může být zobrazena postava tesaře, jako připomínka hospodářského využití městského lesa, k němuž odtud vedla již zaniklá cesta.

4. Čakovice: Polní cesta směr Štětí, křižovatka se zaniklými cestami, shluk stromů. Na soše zobrazena šibenice, kterou město nedaleko od tohoto místa mělo.

5. Chcebuz: Křižovatka polních cest pod vsí, vlevo od silnice směr Štětí, na místě opět skupina stromů. Socha má připomínat procesí, jako duchovní rovinu života obyvatel kraje.
Jaké mohou být negativní dopady projektu? Častý problém při obnově drobných sakrálních památek je však prostý fakt, že se z nich nic nedochovalo, a to ani obrazová dokumentace.
Garant projektu Kulhánek Radek
Zpřístupnit projekt komu
(Správce projektu)
Kurašová Pavla
Skupiny projektů MIMO SP

Rozpočet [Kč]

2022 80 000 (Rozpočet města)
Příprava a realizace projektu
Komentáře k přípravě a realizaci projektuPro obyvatele každého místa je velmi důležité, aby se cítili ve svém historicko-geografickém prostředí zakotveni. Má pro ně smysl poznávat historii svého kraje a s jejími pozůstatky se setkávat v okolí svých domovů. Upevňuje se tím jejich vztah k vesnici a městu, kde žijí, a snaží se tudíž o jejich rozvoj.

QR kód odkazující na projekt v galerii projektů

i
Za pomoci QR kódu je možné odkázat na projekt v tiskových výstupech či veřejném prostoru.

Dotaz na detaily projektu

Na detaily projektu se můžete dotázat odpovědné osoby na .

Sdílejte projekt

Vytvořeno v systému DATAPLÁN NSZM


TISK
i