Štětí
Znak Štětí

Web provozuje NSZM ČR
úvodní stránkaŠtětí › Město v číslech  

Štětí

tisk
i

Výdaje na kulturu na osobu

Význam indikátoru z hlediska udržitelného rozvoje:
Kultura označuje v užším slova smyslu soubor vybraných a tvůrčích lidských činností, jako je například literatura, umění, divadlo, náboženství, případně i vzdělávání. V širším smyslu, zejména ve společenských vědách, je to systém všech významů, činností a vzorců chování, které si člověk osvojuje až jako člen společnosti, kde se tato kultura pěstuje a předává. Již z této definice je zřejmý význam kultury pro udržitelný rozvoj.

Činnosti v kultuře jsou (až na výjimky) svojí povahou ekonomicky ztrátové, ať je provozuje jakýkoliv typ právnické osoby.

Výsledkem reformy veřejné správy je, že nadále bude financování kultury v ČR spočívat především na zastupitelstvech obcí, měst a krajů, resp. na rozpočtech územní samosprávy. Výjimku budou zřejmě i nadále tvořit především výdaje státního rozpočtu na památkovou péči. Funguje i systém poskytování dotací ze státního rozpočtu na činnosti kultury prostřednictvím grantů (zejména jako nástroj konkrétního vyjádření podpory priorit ve smyslu schválené kulturní politiky).
loading




Legenda
V mapě jsou využity statistické míry polohy – kvartily.
Ty rozdělují hodnoty souboru (všech obcí či krajů) na čtyři části:
4. pásmo - 25 % nejnižších hodnot (poslední čtvrtina obcí/krajů)
3. pásmo - 25 % nižších středních hodnot (druhá nejnižší čtvrtina)
2. pásmo - 25 % vyšších středních hodnot (druhá nejvyšší čtvrtina)
1. pásmo - 25 % nejlepších hodnot (první čtvrtina obcí/krajů)


Vytvořeno v systému DATAPLÁN NSZM
TISK
i