Litoměřice
Znak Litoměřice

Web provozuje NSZM ČR
Publicita OPZ-25 aktivity, projekt
Vývoj portálu je financován za podpory Operačního programu Zaměstnanost
úvodní stránkaLitoměřice › Město v číslech  

Litoměřice

tisk
i

Podíl cizích zdrojů celkem k majetku obce/kraje

Význam indikátoru z hlediska udržitelného rozvoje:
Indikátor vypovídá o míře zadlužení obecního majetku (ukazuje, jaký podíl aktiv je kryt cizími zdroji). Zadluženost obcí je sledována např. zdůvodů snahy o naplňování Maastrichtského kritéria výše podílu veřejného dluhu (jehož jsou dluhy obcí součástí) na hrubém  domácím produktu, nicméněpodíl zadlužení obcí na veřejném dluhu není vysoký (kolem 6 %). Podstatnějším důvodem je zabránit nadměrnému zadlužení konkrétní obce.

MF pravidelně sleduje tento indikátor "podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům "(míra zadlužení majetku - stálých i oběžných aktiv).  Samotný  výsledek ještě nevyjadřuje  míru finančního  zdraví  obce,  jsou  pouze  stanoveny hranice,   jejichž   překročení   velmi   pravděpodobně   znamená   zvýšené   riziko   možných   problémů souvisejících se splácením dluhů obce.

Územní rozpočty celkem vykázaly ke konci roku 2018 zadluženost ve výši 91,2 mld. Kč, což je o 0,4 % (o 0,4 mld. Kč) více než v roce předchozím. Znamená to zastavení dosavadního trendu meziročního poklesu zadluženosti, dluh územních rozpočtů v roce 2018 však stále zůstává o čtvrtinu nižší nežli v roce 2013.

Zadluženost vzrostla pouze na úrovni rozpočtů krajů, obce a dobrovolné svazky obcí svůj dluh mírně snížily. Regionální rady regionů soudržnosti dlouhodobě hospodaří bez dluhů.

Obce (vč. jimi zřizovaných příspěvkových organizací) vykázaly ke konci roku 2018 celkový dluh ve výši 68,6 mld. Kč. Proti předchozímu roku se jedná o pokles o 0,6 %, přičemž v absolutním vyjádření se dluh snížil o 0,4 mld. Kč.
loading




Legenda
V mapě jsou využity statistické míry polohy – kvartily.
Ty rozdělují hodnoty souboru (všech obcí či krajů) na čtyři části:
1. pásmo - 25 % nejlepších hodnot (první čtvrtina obcí/krajů)
2. pásmo - 25 % vyšších středních hodnot (druhá nejvyšší čtvrtina)
3. pásmo - 25 % nižších středních hodnot (druhá nejnižší čtvrtina)
4. pásmo - 25 % nejvyšších hodnot (poslední čtvrtina obcí/krajů)


Vytvořeno v systému DATAPLÁN NSZM
TISK
i