Břeclav
Znak Břeclav

Web provozuje NSZM ČR
úvodní stránkaBřeclav › Galerie projektů  

Břeclav

tisk
i

Přírodní zahrady ZŠ a MŠ

Stadium přípravy projektu
6. Projekt ukončen (sledována udržitelnost)
Roky realizace
2021-2022
Rozpočet
3 700 000

Přírodní zahrady ZŠ a MŠ

Projekt byl zaměřen na pomoc při výuce ve venkovním prostředí – umožnit žákům učit se na čerstvém vzduchu, zkvalitnit výuku. Žáci díky tomuto projektu mohou vnímat dané téma přírody v širších souvislostech, naučí se chápat svět v ekosystémech. Projekt pomáhá vyučovat přírodovědu, přírodopis či prvouku, ale také výtvarnou výchovu a další předměty.

Popis již dokončeného projektu:
Projekt Přírodních zahrad se realizuje celkem ve čtyřech školních zařízení v Břeclavi. Jedná se o Mateřskou školku Na Valtické 727, Základní školu Na Valtické 31A, Základní školu Jana Noháče, Školní 16 a v Mateřské školce Kupkova 1, Dukelských hrdinů 27799/2.
Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR. Poskytovaná finanční podpora formou dotace od Státního fondu životního prostředí činí 85% z celkových uznatelných nákladů celého projektu.

Mateřská školka Kupkova 1, Dukelských hrdinů
Návrh zahrady se zaměřil na využití potenciálu a podpoření současného provozu na zahradě formou přírodních prvků. Koncept návrhu byl postaven na tématu hmyzu, které se již v zahradě několikrát objevuje. V rámci návrhu vznikl přírodní kout s názvem Mraveniště u mravkolev, V pavučině, Včelí domeček byl doplněn o pružinová houpadla ve tvaru včel a u panelu věnujícího se tématu vody vzniklo mlhoviště s posezením u Vodoměrky. Také došlo k doplnění stávající výsadby o stromy a keře, například o javor, dub, vrbu, nebo habr obecný.

Mateřská školka Na Valtické 727
Mnohé z navržených prvků v sobě kloubí interaktivní a didaktickou stránku nebo jsou zároveň biootopy pro živočichy. Prostory zahrady se propojily o čtyři přírodní živly, na kterých byla zahrada založena a která se bude dále rozvíjet. Z přírodních živlů byla ztvárněna především voda, kterou jsme do zahrady dostali pomocí sběru dešťové vody ze střechy do nádrží. Dále zde bylo vytvořeno mlhoviště a jezírko. Také se zde zbudovalo ohniště a Šlapáková cesta s otisky stop našich divokých zvířat. Do stávající zpevněné a drenážované plochy, kde se děti v parných dnech sprchují, se vyvedla vodní kaskáda tvořena dvěma na sebe navazujícími dřevěnými koryty. Voda ze střechy je sbírána do tří propojených kubíkových nádrží. Ve vstupní části zahrady je dešťová voda v dešťovém záhoně, osázeném trvalkami. K dešťovému záhonu z jedné strany přiléhá mělké jezírko s vlhkomilnými rostlinami. Zahrada se obohatila i o tzv. Logger – broukoviště, tvořené neodkorněnými kusy dřeva a ještěrkoviště tvořené balvany. Za běžeckou dráhou se vytvořil luční biotop.

Základní škola Na Valtické
Pro koncept zahrady byla vytvořena venkovní učebna pod stromy. Idea učebny vychází z konceptu kaple ticha, která je realizovaná spolkem Na Okraji. Venkovní učebna byla postavena na jednoduchém principu zahloubeného kruhu osázeného kolem dokola stromy, ve středu kruhu jsou soustředěné kruhy, které slouží k odstupňovanému posezení. Ve středu kruhu je navrženo i jednoduché zastínění formou přístřešku ze stínící plachty. Součástí projektu je i pěstitelský kout, který se skládá ze 6 záhonů, z toho jsou tři určeny pro pěstitelské práce a tři pro tematické výukové záhony. Zahrada je také doplněna o systém vzájemně propojených Kubíkových nádrží. Nádrže jsou umístěny za systém vzájemně propojených didaktických stěn věnujících se tématu vody. Celkem byly vytvořeny 4 panely. Zahrada je doplněna o výsadbu stromů a keřů, jako například jasan, dub, hrušeň, jabloň aj.

Základní škola Jana Noháče, Školní 16
Cílem celého návrhu bylo vytvořit pro děti místo pro venkovní vzdělávání, aby se učily hravým způsobem a získávaly informace, které rozšíří jejich znalosti na prvním stupni ZŠ.
Jižní část zahrady, kde se nachází meteorologická budka s ovocným sadem a plechovými boudami na nářadí, je doplněna o plochu pro posezení a venkovní vyučování propustným podiem u cihlové zdi, na které jsou zavěšeny třídní tabule. Na propustné podium se mohou variabilně umístit židle k sezení nebo sedací vaky. Podium je částečně zastíněno korunami stávajících stromů, z východní strany je doplněno stínění plachtou z přírodního materiálu. Za pískovištěm je umístěna sestava tří jednoduchých půdních profilů. V mírném svahu u běžecké dráhy je zapuštěno několik akátových přirozeně rostlých kůlů, které mohou sloužit jako balanční prvek. Zahrada je také doplněna o nové výsadby jako bobulové keře, ovocné stromy.
Typ projektu oprava/​rekonstrukce
Kód projektu 611de0bf0d4bb585d9e72ec0e4c94850
Významnost projektu C

Rozpočet [Kč]

Celkem 3 700 000

Průběh

Realizace - Ukončení 30.11.2021
Realizace - Zahájení 1.7.2021
Objednávka - dodání - DSP 31.1.2021
Dotace - požádáno ano
Výběr dodavatele - Schválení VŘ RM 57
Výběr dodavatele - Schválení Dodavatel RM 59

QR kód odkazující na projekt v galerii projektů

i
Za pomoci QR kódu je možné odkázat na projekt v tiskových výstupech či veřejném prostoru.

Sdílejte projekt

TISK
i