MAS Rozkvět
Znak MAS Rozkvět

Web provozuje NSZM ČR
Publicita OPZ-25 aktivity, projekt
Vývoj portálu je financován za podpory Operačního programu Zaměstnanost

Matka Země oslavila svůj svátek v přírodní zahradě v Chelčicích

2. 5. 2016
Světlo, radost, teplo a vrbové proutí prozářilo nejen přírodní zahradu, ale také mnoho z nás. 135 malých i velkých návštěvníků se setkalo, tvořilo a pobývalo v průběhu celého dne při Dni Země v přírodní zahradě v Chelčickém domově sv. Linharta, a každý si našel to „své ořechové“.

Matka Země oslavila svůj svátek v přírodní zahradě v Chelčicích

Světlo, radost, teplo a vrbové proutí prozářilo nejen přírodní zahradu, ale také mnoho z nás. 135 malých i velkých návštěvníků se setkalo, tvořilo a pobývalo v průběhu celého dne při Dni Země v přírodní zahradě v Chelčickém domově sv. Linharta, a každý si našel to „své ořechové“.
Den Země začal východem slunce na azurovém nebi a končil rovněž azurově - až se západem slunce. Pro děti z místní mateřské školy byl připraven dopolední pestrý program v naší krásné přírodní zahradě.
Vytvářeli jsme přání Matce Zemi, zvláštní poděkování vyjádřily děti za dar vody, bez které bychom nemohli žít. Zasadili jsme vodní bylinu vachtu do nově zrekonstruovaného jezírka a pověděli jsme si o pěti epapách vývoje žab a jejich potravinovém řetězci. Nechyběla ani práce na novém bylinném záhoně, a to vytvoření pásu kamínků u nově vytvořené kamenné zdi.

Dopoledne také přijeli naši přátelé a odborníci přímo kovaní v oboru přírodních zahrad, manželé Gébrovi z ukázkové přírodní zahrady z Plavska, kteří nám nejen v mnohém poradili, ale také obtočili jarními vrbovými proutky „Jidáše“ v zahradě.
Zastavil se také Pavel Jakubec a společně s Jardou Frajmanem, Jiřím Gébrem prodiskutovali další směr naší krásné zahrady.
Odpolední program pro veřejnost začal od 14:00 hodin příjezdem prvních návštěvníků ze Lhenic a až do večera přicházelo mnoho dalších návštěvníků, a to od malých miminek, po školáky, rodiče i seniory.
Program se odehrával na mnohých zajímavých stanovištích:
proutěné ohrádky u ovocných stromků vybudovala s ostatními Hanka Sliacká
sázení a setí na záhony (cibule, mrkev) měla veřejnost možnost vyzkoušet si s Markétou Cinádrovou
obtáčení Jidáše probíhalo s paní Zdenkou Gebrovou
proplétání rampy nám předvedla a vytvářela Iva Bukačová
výtvarné stanoviště s Míšou Šmídovou probíhalo u rampy a malovalo se uhlíky z ohniště.
vytváření písmen Den Země s Evou Bartošovou potvrdilo transparentem na zdi název akce.
poznávání ovocných dřevin probíhalo s Jardou Frajmanem
jak se staví hnízdo pro ptáčky a jak jsou velká ptačí vajíčka učila zájemce Klára Kavanová Mušková
bramborové spirály a míchaný tvaroh  připravovala Lucka Troblová Teringlová
kino – film Zahrada od Jiřího Trnky zajišťovala v hudebně Eva Trubková a vše také fotoaparátem dokumentovala




Děkujeme ještě jednou všem, kteří tak krásně vše připravili na Den Země a společně se 135 návštěvníky oslavili velký svátek Matky Země v radosti a lásce.
Potvrdila se nám s anglickým renesančním básníkem Johnem Donnem myšlenka, že „Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj : smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“ Ernest Hemingway v roce 1940 se tímto citátem také inspiroval a napsal román z občanské války ve Španělsksu „Komu zvoní hrana“.

www.masrozkvet.cz/zdrava-mas/aktuality-zdrave-mas-rozkvet-1/matka-zeme-oslavila-svuj-svatek-v-prirodni-zahrade-v-chelcicich-1138cs.html
TISK
i