Boskovice
Znak Boskovice

Web provozuje NSZM ČR
Publicita OPZ-25 aktivity, projekt
Vývoj portálu je financován za podpory Operačního programu Zaměstnanost

Boskovice (Den Země 2015)

30. 4. 2015
Den Země se Zdravým městem Boskovice
Historie Dne Země se začala psát roku 1970 v USA, kdy senátor Gaylord Nelson pověřil studenta Harvardovy univerzity Denise Hayesa organizací série environmentálních protestních setkání a výukových programů s cílem podpořit environmentální hnutí po celých Spojených státech. První Den Země slavil úspěch a ve Spojených státech vedl mimo jiné k založení Americké agentury pro ochranu životního prostředí a k přijetí Zákona o čistotě ovzduší, Zákona o čistotě vody a Zákona o ohrožených druzích.  V následujících letech se iniciativa Dne Země postupně šířila také do zahraničí.
Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa. Den Země se tak stal největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. 22. duben tak můžeme považovat za výročí vzniku moderního environmentálního hnutí.
Zdravé město Boskovice pod záštitou místostarostky a političky Zdravého města Ing. Jaromíry Vítkové se také připojilo a ve spolupráci s partnery a to společností Electrowin, Střední pedagogickou školou, Gymnáziem Boskovice, Základní školou a Muzeem Boskovicka k tomuto Dni a připravilo u příležitosti oslav mezinárodního Dne Země v průběhu celého dne řadu aktivit.
Studentky Střední pedagogické školy provedly žáky základní školy interaktivní výstavou Supermarket SVĚT, kde se na pěti stanovištích seznámili s interaktivními předměty a panely a mohli např. zvážit své oblečení, rozebrat mobil v nadživotní velikosti, zaplatit za čokoládu pěstiteli kakaovníku a sledovat, kde se peníze po cestě k němu ztrácejí.
Studentky nižšího gymnázia si připravily pro své stejně staré spolužáky ze základní školy zábavně naučný výukový program z oblasti třídění odpadu a praktickým cvičením se snažily dětem přiblížit, jak naložit s konkrétními odpadky.
V průběhu celého dopoledne probíhala na Masarykově nám. akce ve spolupráci se společností Elektrowin, která představila svůj informační stánek a připravila pro přítomné děti z mateřských a základních škol řadu soutěží a her, které měly za úkol nenásilnou formou děti informovat a naučit základům třídění odpadu a elektrozařízení, současně studentky ze střední pedagogické školy si přichystaly pro děti různé dovednostní úkoly a soutěže např. rozpoznávání netradičních předmětů či semínek rostlin apod. Každý si tak mimo sladké odměny odnášel snad i malé ponaučení.
Všechny tyto akce měly za úkol stimulovat českou domácnost ke třídění odpadu a zamyšlení se nad naším chováním vůči planetě Zemi.
Na závěr dne proběhla v židovském obecním domě přednáška doc. Ing. Antonína Bučka, CSc. z Mendelovy univerzity Brno na téma Globální změny klimatu a lesy v České republice.
Příloha
TISK
i