KRAJ VYSOČINA
Znak KRAJ VYSOČINA

Web provozuje NSZM ČR

Čistá Vysočina 2013

15. 4. 2013
Už popáté se uskuteční velká jarní úklidová akce s názvem Čistá Vysočina.
Začíná každoroční úklid Kraje Vysočina
V pátek 12. 4.  vypukla na Vysočině už popáté velká jarní úklidová akce s názvem Čistá Vysočina. Více jak 18 500 přihlášených účastníků bude v našem regionu v následujících dnech sbírat odpadky zejména podél silnic. V loňském roce se díky aktivitě dobrovolníků podařilo zbavit Vysočinu 90 tun odpadků a pohozených nepotřebných věcí.

Skupiny, školy, obce, rodiny, spolky i jednotlivci se mohli do půlky března zaregistrovat prostřednictvím přihlašovacího formuláře, kde uvedli počet jednotlivých účastníků a lokalitu, kde se chystají uklízet. Poté jim byly zdarma předány žluté a modré pytle – žluté na plasty a modré na ostatní odpad a na každou skupinu minimálně jedna reflexní vesta. V tuto chvíli je rozdáno přibližně 1 200 vest, 8 200 žlutých pytlů a 8 500 modrých pytlů.

„Akce Čistá Vysočina se koná už pátým rokem a počet přihlášených dobrovolníků neustále roste. Do prvního ročníku se zapojilo přes šest tisíc lidí, vloni 17 500 a letos už 18,5 tisíce. Je vidět, že lidem z Vysočiny není nepořádek v přírodě lhostejný,“ uvedl radní Martin Hyský a dodal, že i pro toho, kdo se pro veřejný úklid rozhodne až teď, jsou ještě pytle k dispozici.
Svoz plných pytlů u silnic I., II. a III. třídy bude mimo obce zajišťovat Krajská správa a údržba silnic, u místních komunikací je třeba domluvit se přímo s danou obcí a odvoz z ostatních ploch je nutné konzultovat s jejich vlastníkem.

Více informací o akci Čistá Vysočina včetně mapy s lokalitami a termíny úklidu a pokynů pro dobrovolníky je k dispozici na www.kr-vysocina.cz/cistavysocina
Příloha
TISK
i