Orlová
Znak Orlová

Web provozuje NSZM ČR
Publicita OPZ-25 aktivity, projekt
Vývoj portálu je financován za podpory Operačního programu Zaměstnanost

Orlovský Den Země

26. 4. 2012
V Orlové proběhly týdenní tradiční oslavy Dne Země.
Město Orlová se, stejně jako v předchozích letech, i letos připojilo k oslavám Dne Země. Ve spolupráci Domu dětí a mládeže a komise Zdravého města a MA21 byl připraven bohatý program, který byl zahájen v pondělí 16. dubna a trval až do pátku 20. dubna. Pro velký zájem školských zařízení byly oslavy Dne Země oproti loňskému roku prodlouženy o dva dny.
V prostorách Domu dětí a mládeže v Orlové-Lutyni byla připravena řada expozic a stanovišť, které svým obsahem oslovovaly zejména děti a mládež. V prvním patře mohli návštěvníci obdivovat šikovnost lidských rukou prezentovanou rozsáhlou výstavou keramiky a výtvarných prací. V oddělení přírodních věd pak mohli shlédnout spoustu zvířat, expozice savců, teraristiky, a to vše doplněné odborným výkladem pracovníků Domu dětí Adama Bury a Lucie Kucejové. Zejména dětské návštěvníky však nezaujaly pouze expozice, ale také soutěžní stanoviště skýtající možnost ověřit si své znalosti v oblasti přírodovědy a ekologie. Jejich odpovědi pak byly vždy oceněny drobnými cenami a pamlsky.
Součástí oslav Dne Země byly také ekologicko-výtvarná soutěž „Tvář Země“ a v duchu této přírodovědně a ekologicky zaměřené akce počítačová prezentace Gymnázia Orlová.
Ve čtvrtek 19. dubna navíc ožily také prostory před Domem dětí a mládeže. Ve stáncích mohly děti tvořit různé výrobky z přírodních materiálů – navlékaly korále z brambor, tvořily zvířátka ze sena, motýly z přírodnin, apod.
Letošní oslavy Dne Země se bezesporu vydařily a během nich se zde vystřídalo celkem 978 návštěvníků. Navíc je nutno vzít do úvahy, že některá školská zařízení projevila zájem navštívit Dům dětí a mládeže i v následujícím týdnu. Celkový počet návštěvníků se tak vyšplhal hodně nad 1 000.
Závěrem nelze jinak než poděkovat ředitelce Domu dětí a mládeže Orlová Mgr. Janě Šertlerové a všem jeho pracovníkům, zejména pak vedoucímu oddělení přírodních věd Adamu Burovi, Lucii Kucejové, pedagogům Domu dětí, pracovníkům Spirály a mnoha dalším, kteří celou akci připravili, po celé dny neúnavně prováděli návštěvníky expozicemi, soutěžili s nimi, odpovídali na jejich dotazy a plně se jim věnovali. Děkujeme jim všem a těšíme se na shledanou za rok.
TISK
i