Praha 14
Znak Praha 14

Web provozuje NSZM ČR
Publicita OPZ-25 aktivity, projekt
Vývoj portálu je financován za podpory Operačního programu Zaměstnanost

Zpráva o průběhu Oslav Dne Země na Praze 14

25. 8. 2010
Shrnutí průběhu akcí v rámci Oslav Dne Země
Den Země na Rajské zahradě

Před stanicí metra Rajská zahrada na Černém Mostě proběhly 3. května oslavy Dne Země, jež organizovala naše městská část ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy. Zejména dopoledne, vydatně zkrápěném májovým deštíkem, sem přicházely zástupy dětí ze zdejších mateřských a základních škol, v průběhu dne se samozřejmě přišla podívat také veřejnost.
Na celé akci, jež bývá zaměřena především na problematiku odpadů a životního prostředí, se letos výraznou měrou podílela ZŠ Generála Janouška a také ZŠ Chvaletická. Ve velkém stanu a na několika venkovních stanovištích žáci z Gen. Janouška - členové školního Ekotýmu zajišťovali mimořádně zdařilý program pod heslem "Místo, kde žiji, je Černý Most" a "Prostředí svého města i ulice musí tvořit a chránit každý z nás".

Ekoden s redakcí Listů
Z Ekodne, pořádaného Občanskou inspirací na Černém Mostě jednou na jaře a jednou na podzim, přinášíme v Listech pokaždé fotoreportáž. Tentokrát jsme se ale poprvé nechali přímo vtáhnout do programu. Organizátoři totiž připravili deset stanovišť, přičemž každé z nich se nějakým způsobem dotýkalo naší městské části (např. děti skládaly koláž Prahy 14 v obrazech, kreslily znak Prahy 14, vytvářely rozkvetlé balkony na sídlišti). Jako šéfredaktor jsem navrhl, aby jedno stanoviště obsadila naše redakce a že společně s dětmi budu vyrábět speciální vydání EkoListů. Nabídka byla s nadšením přijata, v sobotu 24. dubna jsem dostal k dispozici dva šikovné asistenty a během pěti hodin byly EkoListy téměř hotové: děti fotily, co je na Ekodni zaujalo, kreslily, některé též napsaly krátké postřehy, digfotky se průběžně ukládaly do počítače a pak tiskly na barevné tiskárně: materiálu do ekočísla bylo dost. Jen grafické studio tentokrát nahradila ruční práce s papírovou maketou, do níž jsme příspěvky vystřihovali a nalepovali, jen se z nás "kouřilo". Výsledek se natolik povedl, že byl oskenován a lze si jej prolistovat na webových stránkách Občanské inspirace.


TISK
i