Štětí
Znak Štětí

Web provozuje NSZM ČR

Štětí (Den Země 2008)

5. 5. 2008
Den Země na ZŠ Ostrovní

Dne 18.4. 2008 bylo na ZŠ Ostrovní nezvyklá ticho, byla totiž úplně prázdná.
Děti i vyučující se tento den podíleli na týmovém projektu s ekologickým zaměřením v rámci Dne Země.

Pedagogové pro ty nejmenší připravili program odpovídající věku: návštěva a beseda v místní pobočce hasičského záchranného sboru, poznávací výlety do Stračí, Počeplic a Hněvic s informacemi o přilehlém okolí našeho města, hry v přírodě zaměřené na ochranu životního prostředí. Každá akce byla provázena velkým úklidem. Děti si s sebou nesly odpadové pytle a divili byste se, jak rychle byly zaplněny vším, čím nezodpovědní občané krajinu hyzdí.

Žáci druhého stupně ke Dni Země přistoupili dle vlastního zájmu. Učitelé pro ně připravili akce, vždy se zaměřením na ekologické problémy - exkurze do mělnického muzea (CHKO Kokořínsko), na Hazmburk (CHKO Poohří), třídírna odpadu + ZOO Ústí n. L (ohrožené druhy zvířat), výroba ručního papíru v Litoměřicích, cykloturistika do oblasti Kokořínska (CHKO), geologický průzkum na Špičáku, výsadba stromků v přilehlých lesních prostorech, výzdoba zdi u Labe (graffiti – vysvětlení, kde malovat a kde ne). Každá akce byla provázena besedou na téma ochrana životního prostředí, můj přínos a samozřejmě, pokud to šlo, opět úklid odpadků.

Žáci si mohli sami z této nabídky vybrat, které akce se zúčastní. Největší zájem byl o graffity, výlet na kole a sázení stromků. Během následujícího týdne děti dokončily projekt: vytvořily články, fotografie, referáty z jejich akcí pro ostatní žáky školy.
Jménem vedení školy chceme touto cestou poděkovat Mgr. L. Cvalingové za přípravu akce, zástupcům MěÚ Štětí za mediální podporu, materiální zabezpečení a odvoz sebraného odpadu. Největší dík samozřejmě patří pedagogům a žákům ZŠ Ostrovní za organizační provedení a jejich přínos ke zkvalitnění vzhledu našeho města a okolí.

Važme si této práce a snažme se i my přispět k ochraně životního prostředí, a to nejen při příležitosti Dne Země.
                                                                       
Mgr. Dagmar Tesařová
Příloha
TISK
i