Jilemnice
Znak Jilemnice

Web provozuje NSZM ČR

Oslavy Dne Země v Jilemnici

11. 5. 2007
Také tento rok se v Jilemnici uskutečnila tradiční oslava Dne Země. Příjemnou kulisu k setkání škol a veřejnosti nabídl opět jilemnický zámecký park, tentokrát již ve svěží zeleni.
Přípravné práce začaly v 7 hod slavnostním vyvěšením transparentu "SLAVÍME DEN ZEMĚ" u vrat zámeckého parku. Na programu spolupracovali 4 externí lektoři: RNDr. Jan Materna seznamoval návštěvníky s ptactvem a jejich hlasy, Jiří Dvořák představil jarní květenu, Jiří Bašta dětem rozšířil znalosti o Krkonošském národním parku a nejvzdálenější účastnice paní Inés Šťovíčková předvedla ruční zpracování ovčí vlny.
Deváté třídy připravily úvodní panel věnovaný stavu naší planety - problémy s pitnou vodou a panel o třídění odpadů, na kterém se podílela studentka odpadového hospodářství Alena Mařasová.
Za zámkem čekali na jednotlivé příchozí skauti pod vedením Luboše Šnajdra. Jejich barevný stan lákal už z dálky ke hrám poznávacím i pohybovým. Informační cedulka nedaleko skautského stanoviště referovala, že v 10 hod se opět sází jil - symbol města. Místo ke vsazení bylo tentokrát zvoleno v Zámecké školce nedaleko parku, a proto se na práci kolem velkého již sedmiletého stromu sešlo nejvíce dětí z místní mateřské školky.
Oslavy Dne Země se zúčastnilo téměř 500 žáků z obou ZŠ v Jilemnici, Speciální školy v Jilemnici, Gymnázia a Střední odborné školy Jilemnice a ze ZŠ Studenec a Roztok.
Program Dne Země úspěšně zorganizovalo Poradenské centrum pro venkov Jilemnice, jmenovitě paní Zdeňka Flousková a Hanka Machová.
TISK
i