MAS Rozkvět
Znak MAS Rozkvět

Web provozuje NSZM ČR
Publicita OPZ-25 aktivity, projekt
Vývoj portálu je financován za podpory Operačního programu Zaměstnanost

Zpravodajství ze Dne Země 2015 na MAS Rozkvět II

27. 4. 2015
Zpráva z akce ve Lhenicích
Aktualita na www.masrozkvet.cz a www.lhenice.cz
O víkendu 18.4. proběhla na mnoha místech v ČR akce Ukliďme Česko, kterou jsme propojili se Dnem Země v regionu Zdravé MAS Rozkvět.

Také městys Lhenice se přihlásil jako organizátor k uklízecí akci. U nás proběhl úklid v pátek 17.4. 2015. Do akce se přihlásila celá naše základní škola a také děti z mateřské školy. Děti z jednotlivých  tříd se svými učiteli se rozběhly po okolí. Prošly celou obec a uklidily poházené odpadky v okolí školy, na nádraží,  okolo rybníka , dále i okolo kapliček křížové cesty a okolo kaple v Brabcích.  Akce byla naplánována v několika etapách.  Bohužel, počasí nám nepřálo, začalo silně pršet a tak děti ze druhého stupně ZŠ musely úklid přerušit. Od půl druhé odpoledne se hlásili dobrovolníci z řad dospělých. Cílem úklidu pro dospělé byla likvidace letité, stále se rozrůstající černé skládky v katastru Dolních Chrášťan. Byla domluvena i technika a tak se podařilo tuto černou skládku zlikvidovat. Dalším cílem byla začínající skládka u Lhenic. Dobrovolníků přišlo i přes nepřízeň počasí 19 a 5 dětí. Na likvidaci černé skládky v Dolních Chrášťanech se podíleli i dobrovolních u nedalekých Chvalovic.
Během této akce Ukliďme Česko se zlikvidovalo cca 30 tun odpadu. Větší část černé skládky byla naložena na kontejner strojově, ale přesto 5 tun odpadu bylo zlikvidováno ručně s vytříděním pneumatik, kovů, skla, PET lahví, plastů aj.  Ručně se likvidoval poházený odpad všeho druhu z remízků a keřů kolem cesty, kam by technika nezajela. Odhad nákladů na likvidaci této černé skládky je 60 000,-Kč.
Dovolte mi, abych poděkovala všem dobrovolníkům, kteří se zúčastnili akce Ukliďme Česko.

Vyhodnocení akce připravila: ing. Marie kabátová, starostka městysu Lhenice a politička Zdravé MAS Rozkvět
TISK
i