Pokud se Vám tento email nezobrazil správně, klikněte zde.

Zpravodaj
Zdravých měst, obcí a regionů

X-XI/2017

Stalo se

Co nabízí NSZM (nejen) svým členům? Co mohou města, obce i regiony využívat?

Připravili jsme pro Vás zbrusu nový materiál s přehledem toho, co nabízíme našim členům – městům, obcím a krajům sdruženým v Národní síti Zdravých měst ČR. Naleznete v něm přehledný výčet toho, co v oblasti participace, udržitelného rozvoje, projektů, kvality řízení a v mnohých dalších tématech můžeme nabídnout a co umíme. Vzděláváme, konzultujeme Vám na míru, hledáme dobrou praxi a propagujeme Vaše inspirace. Řadu aktivit mohou volně využívat i další obce a regiony, které zatím členy nejsou. Naše akce jsou otevřené všem, inspirujte se příklady Zdravých měst a staňte se jedním z nich – uvidíte, vyplatí se to!

..čti více

Proč je dobré být Zdravým krajem: Kraj Vysočina (časopis Pro města a obce, říjen 2017)

NSZM svým členům poskytuje metodickou pomoc při realizaci aktivit, ať již Zdravého kraje, tak při realizaci místní Agendy 21. Pracovníci NSZM jsou prakticky kdykoliv připraveni poradit. Velkou výhodou členství je možnost výměny zkušeností a dobré (ale také té špatné) praxe s ostatními členy sítě, kteří řeší v této oblasti velmi podobné problémy. Koordinátor programu Zdravý Kraj Vysočina využívá možnosti akreditovaného vzdělávání a získávání nových odborných informací na školách NSZM. Tyto vzdělávací akce jsou také příležitostí k osobnímu setkání s koordinátory a politiky Zdravých měst a regionů a dalších významných osobností napříč celou republikou.

..čti více

Jak hodnotit udržitelný rozvoj v městských částech? Experti diskutovali s pracovníky úřadů

9.11, 2017. Jak vyhodnocovat postup k udržitelnému rozvoji na úrovni městských částí Prahy, případně i dalších velkých měst? Tímto tématem se zabýval další ze série workshopů Národní sítě Zdravých měst s experty z univerzitních a jiných odborných institucí i se zkušenými praktiky z místních úřadů. Cílem bylo definovat specifika a potřeby městských částí a diskutovat mimo jiné například dostupnost dat pro stanovené indikátory.

..čti více

Během intenzivního kurzu NSZM k facilitačním dovednostem se vyškolilo 7 městských částí

Zástupci sedmi městských částí Prahy se ve dnech 7. a 8. 11. sešli na Kurzu facilitačních dovedností, který byl určen voleným zástupcům a úředníkům veřejné správy. Tématem kurzu byly metody a techniky zapojování veřejnosti do plánovacích a rozhodovacích procesů města, řízení diskuze, facilitace, jednání s problematickými typy osobností, formy vedení pracovních skupin či efektivní komunikace s médii. Kurz pro městské části zajišťovala NSZM ČR v rámci projektu financovaného z OPZ.

..čti více

Zkušenosti, praxe, inspirace a spolupráce na podzimní Škole Zdravých měst 2017

Již tradičního podzimního setkání nejen Zdravých měst, tentokráte na Vsetíně ve dnech 1. až 3. listopadu 2017, se zúčastnilo více než 130 zástupců měst, obcí a regionů z celé ČR, neziskovek a dalších spolupracujících organizací.  Úvodní seminář podzimní Školy Zdravých měst přinesl inspirace k tématům finanční zdroje, kvalita úřadů, udržitelný rozvoj, podpora zdraví, čistá mobilita, práce s daty v území, zapojení podnikatelů, pocitové mapy, školní fóra či festival studentských filmů Antifetfest.

..čti více

Zdravá města: NOVĚ na instagramu a twitteru

Od letošního podzimu nabízí Národní síť Zdravých měst ČR rozšířené možnosti sledování na sociálních sítích. Kromě výborně navštíveného facebooku NSZM, kde informace již odebírá více než 14000 uživatelů, přibyl INSTAGRAM i TWITTER. Obě sítě jsou orientované zejména na  sledování prostřednictvím smartphonů, ale jsou dobře přístupné i v klasických počítačích. Budeme rádi, pokud přijmete pozvání a stanete se našimi fanoušky na sociálních sítích!

..čti více

ZDRAVÁ MĚSTA vysoko v žebříčku Indexu participace

Index participace, který zpracovala D21, vyhodnocuje aktivity měst ve vztahu k zapojování veřejnosti, komunikaci a transparentnosti. Jsme velmi rádi, že výsledky ukazují, že Zdravá města jsou leadry v participačních procesech a zapojování lidí do rozhodování o místě, kde žijí. Že úročí své zkušenosti, průběžné vzdělávání a spolupráci s odbornými partnery. První padesátka tohoto nezávislého žebříčku je ze 64 % utvářena aktivními členy Národní sítě Zdravých měst.

..čti více


Zpravodaj vydává Národní síť Zdravých měst ČR
Použité fotografie pochází z archivu NSZM ČR a jejích členů. 
Kontakt: Kancelář NSZM ČR Kompletní archiv Zpravodajů NSZM ČR: ZdravaMesta.cz/zpravodaj
© NSZM ČR, 2017

Zpravodaj Zdravých měst je zasílán v návaznosti na Vaše předchozí přihlášení se k jeho odběru. V případě, že s námi nadále nechcete zůstat v kontaktu, můžete se ODHLÁSIT.