Pokud se Vám tento email nezobrazil správně, klikněte zde.

Zpravodaj
Zdravých měst, obcí a regionů

X-XI/2016

Stalo se

Zdravá Praha 8 je historicky první fairtradovou městskou částí

Na Národní fairtradové konferenci byla Zdravá městská část Praha 8 vyhlášena jako první Fairtradová městská část v ČR. Zdravá města podporují tuto kampaň od jejích počátků v ČR v roce 2011. Velmi nás proto těší, že 8 z 10 municipalit zapojených do tohoto projektu patří mezi Zdravá města! Prvními průkopníky byly v ČR města Litoměřice a Vsetín, dále následovala Zdravá města Chrudim, Třebíč, Kroměříž, Hodonín či Mladá Boleslav. Fairtrade znamená z anglického překladu spravedlivý obchod. Přispívá k udržitelnému rozvoji tím, že nabízí lepší obchodní podmínky a chrání práva drobných výrobců a pěstitelů – především v rozvojových zemích. Mezi základní principy fair trade patří férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv i šetrnost k životnímu prostředí.

..čti více

Jak hodnotit kulturu aneb kulturní plánování ve Zdravých městech

Kultura, přestože je významným faktorem rozvoje města, bývá často podceňovaným tématem s malým dosahem do strategické či územní dokumentace. Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) ve spolupráci s expertními partnery z Culture Matters a Kvas hledá pro tuto situaci řešení. Výsledkem tohoto snažení jsou 2 nově vznikající metodiky, které budou pilotně odzkoušeny ve Zdravých městech Litoměřice a Jihlava. Obě metodiky, jejichž pilotáž je financována z projektu NSZM podpořeného ze zdrojů OPZ, budou následně nabídnuty k využití všem Zdravým městům se zájmem o téma.  

..čti více

Titul Obec přátelská rodině získala tři Zdravá města a obce

Již osmým rokem soutěžily obce, města i městské části z celé České republiky o titul Obec přátelská rodině. Letošního ročníku se účastnilo 37 obcí, které byly rozděleny podle počtu obyvatel do pěti kategorií. Mezi vítězné obce bude rozděleno šest milionů korun ve formě neinvestičních dotací pro realizaci prorodinných aktivit na místní úrovni. Tři ze šesti vítězných municipalit patří mezi členy Národní sítě Zdravých měst, konkrétně: Věžnice, Valašské Meziříčí a Městská část Praha 8.

..čti více

Adaptace na klimatické změny, projekty a finanční zdroje, audity udržitelného rozvoje na Podzimní škole Zdravých měst

Ve dnech 2.-4.11. se ve Zdravém městě Krnov konala Podzimní škola Zdravých měst, již tradiční setkání zástupců obcí z celé ČR. Setkání se zúčastnilo více než 110 zástupců měst, obcí a regionů a také spolupracujících organizací. Mezi hlavní témata úvodního semináře patřily finanční zdroje, kvalita úřadů, udržitelný rozvoj, adaptace na klimatické změny, společenská odpovědnost firem v prostředí měst a obcí či monitoring výkonností organizací zřízených městem, apod.

..čti více

Město Chrudim připravuje Adaptační strategii na změny klimatu

Příprava Adaptační strategie města Chrudimi na změny klimatu pokračuje projednáním analytických závěrů a diskusí o možných opatřeních. Na začátku října se sešla již podruhé pracovní skupina, složená ze zástupců města, aby projednala hlavní rizika vyplývající z předpokládaných změn klimatu a hlavní adaptační opatření ve městě a jeho okolí. Do budoucna se ve městě počítá zejména s nárůstem průměrných i sezónních teplot, úbytkem srážek zejména v letních měsících a častějším výskytem extrémních jevů, jako jsou sucha, vlny veder, povodně nebo přívalové srážky. Cílem strategie není reagovat na jednu hrozbu, která se může akutně projevit v některém roce, ale sledovat klimatické trendy a připravit Chrudim na co nejvíce těchto extrémních jevů.

..čti více

Národní ocenění pro Zdravou obec za spolupráci se starší generací

Cenu Makropulos za péči o seniory získala Zdravá obec Křižánky, třetím místem Ceny Rady vlády pro seniory a stárnutí se může pyšnit Zdravé město Prachatice. U příležitosti připomínky Mezinárodního dne seniorů (5.10.) se v Národním divadle v Praze uskutečnilo předávání Ceny Makropulos za péči o seniory, které každý rok pořádá občanské sdružení Život 90. Letošní Cenu Makropulos získaly Křižánky. Tato obec na Vysočině se kvalitou života seniorské populace ve městě a zapojením seniorů do komunitního života zabývá dlouhodobě. Třetí místo ocenění Rady vlády pro seniory a stárnutí populace v kategorii kolektiv získala Rada seniorů města Prachatice, která představuje dobrovolný poradní orgán Rady města Prachatice pro řešení závažných otázek a potřeb seniorů ve městě v kterékoli oblasti udržitelného rozvoje.

..čti více


Zpravodaj vydává Národní síť Zdravých měst ČR
Použité fotografie pochází z archivu NSZM ČR a jejích členů. 
Kontakt: Kancelář NSZM ČR

Zpravodaj Zdravých měst je zasílán v návaznosti na Vaše předchozí přihlášení se k jeho odběru. V případě, že s námi nadále nechcete zůstat v kontaktu, můžete se ODHLÁSIT.