Pokud se Vám tento email nezobrazil správně, klikněte zde.

Zpravodaj
Zdravých měst, obcí a regionů

VII-IX/2016

Připravujeme

Ve Zdravých městech probíhá v říjnu tradiční kampaň Dny zdraví

Tradiční kampaň Dny zdraví, která je oslavou zdravého životního stylu, probíhá zejména v první polovině října. Tématickou různorodostí i zapojením odborných partnerů v jednotlivých městech se jedná o vůbec nejrozsáhlejší akci na podporu zdravého životního stylu v České republice. Hlavním cílem Dnů zdraví je zajímavou formou informovat občany o tom, jak správně pečovat o své zdraví, jak je možné předcházet zdravotním potížím a zároveň jim také nabídnout aktivity, které mohou dlouhodobě přispívat k jejich fyzické i duševní pohodě.

..čti více

Stalo se

KAUNAS, Litva: Udržitelný rozvoj a zdraví v praxi Zdravých měst a Zdravých regionů WHO

Ve dnech 22. a 23. září 2016 proběhlo v litevském Kaunasu 23. setkání Sítě Zdravých regionů (Regions for Health Network - RHN). Tato asociace je mladší sestrou mezinárodní Sítě Zdravých měst a jejích jednotlivých národních asociací (Healthy Cities Network – HCN), která příští rok mimojiné oslaví již 30. výročí od svého založení. Obě sítě fungující pod patronací Světové zdravotní organizace (WHO) mají podobné cíle i metody práce, mezi něž patří např. systémová podpora zdraví i konkrétní praktické aplikace v souvislosti s udržitelným rozvojem, spolupráce napříč sektory i úrovněmi, osvětová a vzdělávací činnost, sdílení dobrých praxí či vyhodnocování dopadů konkrétních projektů. A právě jedním z témat proběhlé konference byla diskuse o větší spolupráci a provázání probíhajících či plánovaných aktivit obou sítí.

..čti více

Soutěž "Cesty městy 2016". Čtyři ze šesti ocenění získala Zdravá města

Patnáctý ročník soutěže Cesty městy již má své vítěze. V úterý 20. září předala Nadace Partnerství na slavnostním vyhlášení v Mladé Boleslavi ocenění nejlepším městům a obcím, které se tak mohou stát příkladem v péči o bezpečnost dopravy. Většina příkladů ukazuje cestu, jak zvýšit nejen bezpečnost, ale i celkovou kvalitu prostředí v našich městech, vesnicích i krajině.

..čti více

Letošní téma Evropského týdne mobility: "Chytrá a čistá mobilita. Silná ekonomika"

Kampaň Evropský týden mobility (16. - 22. 9.), která probíhá každoročně od roku 2002, má za cíl propagovat bezpečné, ekologicky šetrné způsoby dopravy ve městech a obcích. Také letos se do kampaně zapojí Zdravá města, obce a regiony. Kampaň představuje ideální příležitost prezentovat alternativy udržitelné mobility občanům, vysvětlit problémy, se kterými se města a obce potýkají, s cílem vyvolat změny v chování a učinit pokrok směrem k vytvoření udržitelnější dopravní strategie pro Evropu.

..čti více

Portál DOBRÁ PRAXE - Galerie udržitelné město se plní osvědčenými řešeními

Necelých tři čtvrtě roku uplynulo od doby, kdy NSZM spustila specializovaný internetový rozcestník k 11 tématům udržitelného rozvoje s názvem "Galerie udržitelného rozvoje". Mezitím se z Galerie stal uznávaný a stále častěji navštěvovaný informační portál, v němž lze nalézt zajímavé inspirace z měst a obcí – dobré praxe i jednotlivé „střípky“, odkazy na daná témata obsažené ve strategiích a koncepcích, specializované audity udržitelného rozvoje, či kontakty a odkazy na další zajímavé domácí i zahraniční informační zdroje.

..čti více

500 aktuálních strategických dokumentů v Databázi strategií

Počet strategií evidovaných v národním systému Databáze strategií, kterou pro MMR spravuje NSZM ČR, dosáhl rekordního počtu 500 aktuálních strategií. Portál Databáze od uvedení do provozu v listopadu 2011 zaznamenal již více než 40 tisíc návštěv. Při pilotním připomínkování dokumentu „Česká republika 2030“ prostřednictvím Databáze bylo v srpnu t.r. předáno Úřadu vlády 385 připomínek veřejnosti. Návštěvnost Databáze se přitom pětinásobně navýšila proti průměru předchozích měsíců.

..čti více


Zpravodaj vydává Národní síť Zdravých měst ČR
Použité fotografie pochází z archivu NSZM ČR a jejích členů. 
Kontakt: Kancelář NSZM ČR Kompletní archiv Zpravodajů NSZM ČR: ZdravaMesta.cz/zpravodaj
© NSZM ČR, 2016

Zpravodaj Zdravých měst je zasílán v návaznosti na Vaše předchozí přihlášení se k jeho odběru. V případě, že s námi nadále nechcete zůstat v kontaktu, můžete se ODHLÁSIT.