Pokud se Vám tento email nezobrazil správně, klikněte zde.

Zpravodaj
Zdravých měst, obcí a regionů

V-VI/2016

Stalo se

Letošní téma Evropského týdne mobility: "Chytrá a čistá mobilita. Silná ekonomika"

Kampaň Evropský týden mobility (16. - 22. 9.), která probíhá každoročně od roku 2002, má za cíl propagovat bezpečné, ekologicky šetrné způsoby dopravy ve městech a obcích. Také letos se do kampaně zapojí Zdravá města, obce a regiony. Kampaň představuje ideální příležitost prezentovat alternativy udržitelné mobility občanům, vysvětlit problémy, se kterými se města a obce potýkají, s cílem vyvolat změny v chování a učinit pokrok směrem k vytvoření udržitelnější dopravní strategie pro Evropu.

..čti více

Kulturní plánování ve městech? Ukázky z Litoměřic a Jihlavy

Kultura, přestože je významným faktorem rozvoje města, bývá často podceňovaným tématem s malým dosahem do strategické či územní dokumentace. Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) ve spolupráci s expertními partnery z Culture Matters a Kvas hledá pro tuto situaci řešení. Výsledkem tohoto snažení jsou 2 nově vznikající metodiky, které budou pilotně odzkoušeny ve Zdravých městech Litoměřice a Jihlava. Obě metodiky, jejichž pilotáž je financována z projektu NSZM podpořeného ze zdrojů OPZ, budou následně nabídnuty k využití všem dalším zájemcům.  

..čti více

Proběhla Letní škola Zdravých měst 2016 - finance, kvalita, bydlení, zdraví a udržitelný rozvoj

Na 140 zástupců měst a obcí, zapojených do Národní sítě Zdravých měst ČR, ale i dalších zájemců se v chrudimském Muzeu zúčastnilo Letní školy Zdravých měst. Mezi hlavní témata patřily finanční zdroje, kvalita úřadů, udržitelný rozvoj, problematika dostupného bydlení, bezodpadové hospodářství, kvalita života seniorů či ocenění pro mladé, co se nebojí velkých cílů apod. Další dva dny navázally tréninkové bloky na témata spolupráce s médii, kompetenční modely, projektové řízení či metodické postupy u těch, kteří s programem Zdravé město začínají.

..čti více

Veřejná fóra Zdravých měst mají úspěch. V půli roku je za námi 28 akcí, kterých se zúčastnilo 2500 obyvatel

V prvním pololetí roku 2016 proběhlo 28 Veřejných Fór Zdravého města, kterých se dohromady zúčastnilo 2500 lidí. Nejvíce účastníků dorazilo na Veřejné fórum Zdravého města Litoměřice, kde akci navštívilo na 200 občanů. V září se opět rozběhnou nová setkání, přičemž počet přihlášených měst je již k dnešnímu dni 21. Veřejné fórum Zdravého města je setkáním, během kterého občané definují největší problémy v dané obci a hlasováním určují 10P - desatero priorit.

..čti více

NSZM ČR se v prvním pololetí roku 2016 rozšířila o 7 nových členů

Národní síť Zdravých měst ČR se dále významně rozrůstá. Novými členy asociace se letos stalo již 7 měst, obcí a městských částí: Benešov, Havlíčkův Brod, Krhová, Praha 8, Praha 10, Týnec nad Sázavou, Vyžlovka. Asociace má v polovině roku celkem 130 členů, s regionálním vlivem na 2105 měst a obcí, ve kterých žije 5,454 milionu obyvatel (52 % populace ČR).

..čti více

Mezi nejpřívětivějšími úřady – Zdravá města Liberec a Praha 18

Dne 7. června 2016 proběhl první ročník předávání ocenění Přívětivý úřad, jehož cílem je mapovat a hodnotit kvalitu a přívětivost služeb nabízených městskými úřady obcí s rozšířenou působností. V hlavní kategorii, která oceňuje tři nejlepší městské úřady za celou republiku, se na 1. místě umístilo Zdravé město Liberec, na 2. místě Zdravá MČ Praha 18 a na 3. místě město Žďár nad Sázavou, jejichž znaky přívětivosti a otevřenosti vůči občanům byly komplexně na nejvyšší úrovni.

..čti více


Zpravodaj vydává Národní síť Zdravých měst ČR
Použité fotografie pochází z archivu NSZM ČR a jejích členů. 
Kontakt: Kancelář NSZM ČR Kompletní archiv Zpravodajů NSZM ČR: ZdravaMesta.cz/zpravodaj
© NSZM ČR, 2016

Zpravodaj Zdravých měst je zasílán v návaznosti na Vaše předchozí přihlášení se k jeho odběru. V případě, že s námi nadále nechcete zůstat v kontaktu, můžete se ODHLÁSIT.